Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Europese beurzen openen naar verwachting flink lager door Amerikaans handelsconflict

Europese beurzen openen naar verwachting flink lager door Amerikaans handelsconflict
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan maandag een flink lagere opening tegemoet, nu Noord-Amerika in een handelsconflict is beland door de importheffingen die de VS aan Canada en Mexico hebben opgelegd.

President Donald Trump legde dit weekend, zoals vrijdag al aangekondigd, importheffingen op van 25 procent aan buurlanden Canada en Mexico en van een extra 10 procent aan China. Op olieproducten uit Canada wordt ook een importtarief van 10 procent gezet.

Canada kwam zondag met tegensancties, met ook een importheffing van 25 procent op bepaalde Amerikaanse producten, terwijl ook Mexico waarschuwde voor eigen importheffingen op goederen uit het buurland.

"Trump heeft een einde gemaakt aan het zelfbedrog op de markten, in de media en in de politiek dat zijn tariefdreigingen met een korreltje zout moeten worden genomen. Hij heeft er sinds zijn inauguratie slechts drie weken over gedaan om de tarieven voor Canada, Mexico en China te verhogen", zei analist Philip Marey van Rabobank.

IG voorziet maandag een openingsverlies van 455 punten voor de Duitse DAX en een min van 157 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE lijkt 111 punten lager te openen.

Trump dreigde ook Europa al met importheffingen en lijkt daarbij vooral Duitsland in het vizier te hebben.

De aandelenmarkten in Europa sloten vrijdag nog licht hoger, met nieuwe records in Frankfurt en Londen en voor de Stoxx Europe 600.

Vorige week konden de Europese aandelenmarkten profiteren van een dovish klinkende Europese Centrale Bank. Daarnaast werden de kwartaalcijfers aan beide kanten van de Atlantische Oceaan over het algemeen vrij goed ontvangen.

Europese aandelen hebben de laatste tijd de leiding genomen onder wereldwijde aandelen, waarbij Europa beter presteert dan de VS, zeiden analisten van Danske Bank.

Januari was inderdaad een opvallend sterke maand voor de Europese beurzen. De Stoxx Europe 600 won in de eerste maand van 2025 ruim 6 procent. Ter vergelijking: De S&P 500 staat momenteel voor januari op een plus van circa 3 procent.

De DAX steeg op maandbasis ruim 9 procent, ondanks de economische zwakte in de grootste economie van de eurozone. Zo daalden de Duitse detailhandelsverkopen in december met 1,6 procent op maandbasis, terwijl de werkloosheid bij onze oosterburen in januari steeg van 6,1 naar 6,2 procent.

Vrijdag werd ook bekend dat de inflatie in Duitsland in januari is afgekoeld tot 2,3 procent, van 2,6 procent in december. De kerninflatie daalde van 3,3 tot 2,9 procent.

De inflatiecijfers zouden enige opluchting moeten brengen voor de Europese Centrale Bank, zei econoom Carsten Brzeski van ING, omdat ze de vrees wegnemen dat de inflatie in de eurozone opnieuw stijgt. In Frankrijk liep de inflatie in januari wel licht op, van 1,3 naar 1,4 procent.

De ECB gaf donderdag bij het rentebesluit al aan vertrouwen te hebben in de inflatiedoelstelling, hoewel een eventuele handelsoorlog een negatieve impact zou kunnen hebben.

Maandag staan naast inkoopcijfers ook inflatiedata uit de eurozone op de agenda.

Bedrijfsnieuws

Commerzbank deed vrijdag goede zaken in Frankfurt, met een winst van 1,7 procent, nadat de Duitse bank bekendmaakte dat het voor nog eens 400 miljoen euro aan eigen aandelen gaat inkopen. Verder stegen de winst en inkomsten in 2024, zo meldde Commerzbank.

Sectorgenoot Deutsche Bank steeg licht, terwijl elders rivalen als BNP Paribas en Société Générale ook in het groen eindigden. ING leverde 0,5 procent in.

UniCredit, dat Commerzbank over wil nemen en inmiddels een belang van bijna 30 procent heeft, daalde met 0,9 procent in Milaan.

In Parijs won STMicroelectronics vrijdag 2,8 procent en steeg Schneider Electric met 1,8 procent. Carrefour moest 1,7 procent laten gaan, net als LVMH.

Net als in Parijs deden halfgeleideraandelen ook goede zaken in Amsterdam, met winsten van 1,5 tot 3,7 procent voor Besi, ASML en ASMI. Infineon was een van de sterkste stijgers in de DAX en won 2,0 procent.

Op de Zwitserse beurs won Novartis richting het weekend 1,9 procent, na beter dan verwachte kwartaalcijfers. Het bedrijf zei dat de omzetgroei voornamelijk werd aangedreven door het succesvolle medicijn Entresto tegen hartfalen en het artritismedicijn Cosentyx.

In Brussel was Umicore een opvallende daler met 3,6 procent. Kepler Cheuvreux haalde het aandeel van de kooplijst.

Euro STOXX 50         5.280,80 (-0,03%)

STOXX Europe 600        539,53 (+0,1%)

DAX                  21.732,05 (+0,02%)

CAC 40                7.950,17 (+0,1%)

FTSE 100              8.673,96 (+0,3%)

SMI                  12.597,09 (-0,1%)

AEX                     921,94 (+0,3%)

BEL 20                4.326,05 (-0,1%)

FTSE MIB             36.471,75 (+0,1%)

IBEX 35              12.368,90 (-0,4%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street gaat maandag ook een flink opening tegemoet als gevolg van het handlesconflict in de regio.

De Amerikaanse beurzen eindigden daardoor vrijdag al lager, toen duidelijk werd dat Trump zijn tarievenplannen zou doorzetten. 

Aanvankelijk wist Wall Street vrijdag juist te stijgen en leek er zo een sterk einde te komen aan de januarimaand. Geruchten dat de Trump-regering importheffingen op producten uit buurlanden zou willen uitstellen tot 1 maart, werden positief ontvangen.

"De manier waarop de nieuwe regering omgaat met deze situatie tussen de VS, Canada en Mexico zal door de markten waarschijnlijk worden gebruikt als maatstaf voor het handelsbeleid van Trump in de toekomst", zei Francesco Pesole, strateeg bij ING.

Dat Wall Street niet blij is met een dreigende handelsoorlog, werd niet alleen vrijdagavond duidelijk, toen de markten hun winsten inleverden, maar bleek ook op weekbasis. Op maandbasis bleven er wel winsten over voor Wall Street.

De S&P 500 en Nasdaq leverden afgelopen week ruim een procent in, ook door de zorgen over het Chinese AI-model DeepSeek en een mogelijk concurrerend model van Alibaba.

Beurslieveling Nvidia, het grootste beursgenoteerde bedrijf ter wereld, verloor afgelopen maandag alleen al zo'n 600 miljard dollar, toen bekend werd dat DeepSeek lijkt te kunnen concurreren met bijvoorbeeld OpenAI, en dat tegen lagere kosten. Met een verlies van 3,7 procent op vrijdag, leverde Nvidia afgelopen week circa 16 procent in.

Het rentebesluit van de Federal Reserve was afgelopen week ondergeschikt aan de handelsperikelen en de zorgen over AI. De Fed liet de rente woensdagavond ongewijzigd. Marktkenners verwachten dat dit voorlopig ook zo blijft. Daar zullen de vrijdag verschenen PCE-inflatiecijfers vermoedelijk weinig aan veranderen. Later deze week staan de Amerikaanse banencijfers op de rol.

De PCE-kerninflatie, die de Fed als leidraad gebruikt voor het monetaire beleid, noteerde in december op 2,8 procent, net als in de maand ervoor. De algemene PCE steeg van 2,4 naar 2,6 procent op jaarbasis. Verder kwam de kerninflatie op maandbasis uit op 0,2 procent.

"Met een nog steeds hardnekkige inflatie en een zeer sterke economie en arbeidsmarkt, is er meer tijd nodig om de inflatie af te laten koelen, voordat de Fed de rente weer kan verlagen", zei Clark Bellin van Bellwether Wealth.

Dat de Amerikaanse economie nog altijd goed draait, werd onderstreept door de bestedingen die in december met 0,7 procent stegen, terwijl de inkomens met 0,4 procent toenamen. Voor de bestedingen werd een stijging van 0,6 procent voorzien.

Op macro-economisch vlak was er vrijdag verder aandacht voor de inkoopmanagersindex voor de regio Chicago. De economische activiteit kromp in januari minder hard. De inkoopmanagersindex steeg van 36,9 naar 39,5.

De olieprijzen stonden opnieuw onder druk en leverden op weekbasis in. Maandag steeg de olie-future met 2 procent. Trump zal de import van olie uit Canada lager belasten dan andere goederen.

Bedrijfsnieuws

Apple leverde vrijdag 0,7 procent in, nadat de techreus donderdag nabeurs de boeken opende. Apple boekte het afgelopen kwartaal een omzet van 124,3 miljard dollar, in vergelijking met 119,6 miljard dollar in dezelfde periode een jaar eerder. Dit was in lijn met de verwachting van analisten geraadpleegd door FactSet.

De iPhone-omzet daalde het afgelopen kwartaal bijna met 1 procent ten opzichte van het voorgaande jaar tot 69,1 miljard dollar, een misser ten opzichte van de 70,7 miljard dollar waar analisten op rekenden.

"Hoewel de iPhone-verkopen tegenvielen, wist de techreus met sterke resultaten in zijn service-tak toch de verwachtingen te overtreffen", zei beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx, die ook wees op de sterke cijfers van Intel.

Hoewel Intel het afgelopen kwartaal een verlies boekte op een lagere omzet, wist de Amerikaanse chipproducent toch de verwachtingen te overtreffen, bleek donderdag nabeurs. Het aandeel daalde vrijdag toch met 2,9 procent, omdat de outlook tegenviel.

Exxon Mobil verloor 2,5 procent en Chevron daalde met 4,6 procent. De oliereuzen openden vrijdag de boeken. Volgens grondstoffenanalist Ole Hansen van Saxo Bank stevent de oliesector af op de grootste daling van de winst in het vierde kwartaal in jaren, waardoor de vraag naar 'Drill, baby, drill' van Trump waarschijnlijk beperkt zal zijn.

"Dalende prijzen maken nieuwe langetermijnprojecten namelijk minder aantrekkelijk", volgens de expert van Saxo.

Abbvie won 4,7 procent nadat de cijfers de verwachtingen overtroffen en de farmaceut met een optimistische vooruitblik kwam.

Colgate-Palmolive verloor juist 4,7 procent na toch wat tegenvallende cijfers, waarbij wel de eigen verwachtingen werden gehaald. De afgegeven outlook stelde teleur.

Visa daalde licht. De creditcardmaatschappij boekte kwartaalcijfers die de verwachtingen van Wall Street overtroffen. De cijfers van rivaal Mastercard konden donderdag al op goedkeuring van de markt rekenen, waarop dat aandeel met zo'n 3 procent steeg. Vrijdag leverde Mastercard 1,8 procent in.

Deckers Outdoor, de maker van Hoka-sneakers en UGG-laarzen, daalde met ruim 20 procent na tegenvallende cijfers en een magere outlook.

KLA Corp, dat apparatuur maakt voor de halfgeleiderindustrie, verloor 0,6 procent ondanks beter dan verwachte resultaten.

Vertex Pharmaceuticals won 5,3 procent, nadat de FDA de pijnstiller Journavx goedkeurde.

Aandelen van Walgreens Boots Alliance daalden met 10,3 procent, nadat de drogisterijketen het kwartaaldividend opschortte.

S&P 500 index               6.040,53 (-0,5%)

Dow Jones index            44.544,66 (-0,8%)

Nasdaq Composite           19.627,44 (-0,3%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden maandag lager, waarbij de Nikkei stevig onder druk stond, onder meer door het verlies van Japanse autofabrikanten, die zich ook zorgen maken over de Amerikaanse importheffingen.

Nikkei 225             38.524,13 (-2,6%)

Shanghai Composite     Gesloten

Hang Seng              20.107,12 (-0,6%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0251. Vrijdagavond noteerde het muntpaar op 1,0372. Ook op de valutamarkten werd de pijn van het handelsconflict vanochtend gevoeld.

USD/JPY Yen   155,49

EUR/USD Euro  1,0249

EUR/JPY Yen   159,36

MACRO-AGENDA:

00:00 Chinese beurs vasteland gesloten

01:30 Inkoopmanagersindex industrie - Januari def. (Jap)

03:45 Inkoopmanagersindex industrie Caixin - Januari (Chi)

06:30 Omzet detailhandel - December (NL)

06:30 Inflatie - Januari vlpg. (NL)

09:00 Inkoopmanagersindex industrie - Januari (NL)

09:15 Inkoopmanagersindex industrie - Januari def. (Spa)

09:45 Inkoopmanagersindex industrie - Januari def. (Ita)

09:50 Inkoopmanagersindex industrie - Januari def. (Fra)

09:55 Inkoopmanagersindex industrie - Januari def. (Dld)

10:00 Inkoopmanagersindex industrie - Januari def. (eur)

10:30 Inkoopmanagersindex industrie - Januari def. (VK)

11:00 Inflatie - Januari vlpg (eur)

15:45 Inkoopmanagersindex industrie S&P - Januari def. (VS)

16:00 Inkoopmanagersindex industrie ISM - Januari def. (VS)

16:00 Bouwuitgaven - December (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

13:00 Tyson Foods - Cijfers eerste kwartaal (VS)

22:00 NXP - Cijfers vierde kwartaal (NL)

22:00 Palantir - Cijfers vierde kwartaal (VS)

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is dé leverancier van beursnieuws in de Benelux. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
CAC 40 kopen verkopen

100% zegt kopen

2 stemmen

DAX kopen verkopen

100% zegt kopen

2 stemmen

PSI kopen verkopen

100% zegt kopen

2 stemmen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 03 februari

    1. Beurs Shanghai gesloten (Chinees nieuwjaar)
    2. Inkoopmanagersindex industrie januari def. (Jap)
    3. Omzet detailhandel december (NL)
    4. Inflatie januari vlpg. (NL)
    5. Inkoopmanagersindex industrie januari (NL)
    6. Inkoopmanagersindex industrie januari def. (Dld)
    7. Inkoopmanagersindex industrie januari def. (eur)
    8. Inkoopmanagersindex industrie januari def. (VK)
    9. Inflatie januari vlpg (eurozone) +2,5% YoY volitaliteit verwacht
    10. Inkoopmanagersindex industrie S&P januari def. (VS)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht