Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

In roerige beursweek blijft Bel20 nipt boven 4.400 punten

In roerige beursweek blijft Bel20 nipt boven 4.400 punten
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN) De Brusselse beurs is afgelopen week gedaald, onder druk door de vrees voor een escalatie van de handelsoorlog die de Verenigde Staten zijn gestart, terwijl de Amerikaanse PCE-inflatie de zorgen voor stagflatie aanwakkerde. 

Op een slot van 4.406,62 punten verloor de Bel20 op weekbasis 1,6 procent. Een week eerder sloot de sterindex nog op 4.479,88 punten.

Het mondiale handelsconflict hangt momenteel als een donkere wolk boven de markten. Het is wachten op 2 april, oftewel 'Liberation Day'. Volgens de Amerikaanse president Donald Trump is dit de dag dat hij concrete wederkerige importheffingen zal introduceren.

Trump nam afgelopen week al een voorschot met de aankondiging dat de VS importheffingen van 25 procent gaan zetten op buitenlandse auto's en onderdelen.

"We kopen miljoenen auto's van hen", zei Trump over Europese auto's, terwijl Amerikaanse fabrikanten moeite hebben hun auto's in Europa te verkopen, volgens de president.

Tot nu toe hanteerden de Verenigde Staten een importheffing van 2,5 procent voor auto's uit Europa. Andersom hanteert de Europese Unie al jaren een heffing van 10 procent op Amerikaanse voertuigen. Trump kondigde ook importheffingen aan op farmaceutische producten, hout en halfgeleiders.

"In de komende weken [na 2 april] is het ook waarschijnlijk dat de importheffingen zullen escaleren. Maar we verwachten ook dat er verschillende deals zullen worden gesloten om de totale omvang en reikwijdte te beperken", zeiden analisten van de Zwitserse bank UBS.

Dat lijkt de Europese Unie inderdaad van plan, zo meldde Bloomberg vrijdag. De EU zou handreikingen willen doen aan de VS, om zo mogelijk minder hoge invoersancties af te dwingen, schreef het persbureau.

Bernard Keppenne, hoofdeconoom bij CBC Banque, bracht een paar nuances aan rond alle importheffingen. Zo zijn de heffingen op motoren en bepaalde onderdelen uitgesteld. Ook is er kans dat sommige importen uit Mexico en Canada definitief buiten de nieuwe heffingen vallen, indien ze voldoen aan het vrijhandelspact, voegde Keppenne toe.

Maar de econoom erkende dat de heffingen zonder meer zeer slecht nieuws zijn voor autofabrikanten zoals Mitsubishi, die geen fabrieken hebben in de Verenigde Staten. Maar ook de Amerikaanse fabrikanten General Motors en Ford zullen worden getroffen, aangezien deze twee fabrikanten respectievelijk 48 en 18 procent van hun in de Verenigde Staten verkochte auto's buiten de VS assembleren.

Naar schatting importeert de VS in 2024 voor 474 miljard dollar aan autoproducten, waaronder voor 220 miljard dollar aan personenauto's. Mexico, Japan, Zuid-Korea, Canada en Duitsland waren de belangrijkste leveranciers.

Het is in dit stadium onmogelijk om de impact te meten, maar voor Amerikaanse huishoudens kunnen de extra kosten tussen de 3.000 en 10.000 per auto bedragen. En zelfs Elon Musk was bezorgd en verklaarde op X dat "de impact van de tarieven op Tesla aanzienlijk blijft".

China wordt duidelijk ook niet gespaard door deze maatregelen, voegde Keppenne toe, hoewel de Amerikaanse president aangaf dat hij bereid is om de heffingen te verlagen als ByteDance, het Chinese moederbedrijf van TikTok, bereid zou zijn tot een verkoop aan een koper buiten China.

Volgens Barclays schatten beleggers de risico's voor de wereldhandel te laag in. Daarom geeft de Britse bank voor het eerst in vele kwartalen de voorkeur aan obligaties. "We hebben een voorkeur om overwogen te zijn in vastrentend, en positioneren defensief in risicovolle beleggingen en valuta." Daarnaast adviseert Barclays om cash aan te houden totdat er iets meer duidelijkheid komt. 

Als beleggers al in aandelen willen beleggen, dan kunnen ze volgens Deutsche Bank maar beter Europese kopen. De Duitse bank geeft de voorkeur aan 'Make Europe Great Again' in plaats van 'Make America Great Again' van Trump, zo bleek afgelopen week uit een rapport.

Volgens Deutsche Bank doen Europese aandelen het momenteel beter dan Amerikaanse en stijgen ze ook terwijl Amerikaanse aandelen juist dalen. En dat kwam sinds 2000 niet meer voor, aldus Deutsche Bank, dat verwacht dat het bovenmaats presteren van Europa zal doorzetten.

Volgens Vincent Juvyns van JPMorgan Asset Management kunnen Europese aandelen profiteren van een eventuele vrede in Oekraïne en van stijgende investeringen in Duitsland en in andere Europese landen. Juvyns is in het bijzonder positief over Europese bankaandelen, zei hij voor de camera van ABM Financial News.

Banken profiteren van de rentedalingen van de ECB en de toenemende vraag naar leningen. "Dus, meer winsten voor de banken." Daarbovenop komen er steeds meer fusies & overnames en IPO's.

Klik hier voor: Europese bankaandelen koopwaardig

Ook zonder Trump-effect blijft inflatie in VS hardnekkig

Een grote zorg rond de importheffingen die Trump wil opleggen en de tegenheffingen waarmee landen dan mogelijk komen, is dat die de inflatie opstuwen. Een vervelend vooruitzicht voor centrale banken, die daarop hun monetaire beleid mogelijk moeten gaan aanpassen.

Voorlopig is er in de eurozone nog weinig aan de hand; afgelopen week werd duidelijk dat de inflatie in Frankrijk en Spanje in maart verder is afgekoeld. Als dat beeld komende week wordt bevestigd met Duitse cijfers en data voor de eurozone als geheel, dan biedt dat de Europese Centrale Bank de ruimte om de rente ook in april te verlagen.

De Japanse bank Nomura rekent op een inflatie van 2,2 procent in de eurozone, maar sluit gezien de Franse en Spaanse data een lager cijfer niet uit en dat zou het erg lastig maken voor de ECB om in april een pauze in te lassen.

Cijfers in de VS duiden ondertussen op een hardnekkige inflatie. De PCE-indicator toonde in februari een stabiele prijsstijging van 2,5 procent, maar de kerninflatie kwam met 2,8 procent iets hoger uit dan verwacht. Daarbij stegen de kernprijzen op maandbasis met 0,4 procent.

En dus neemt de angst voor stagflatie toe en dat zal de Federal Reserve mogelijk beperken in haar mogelijkheden om de rente verder te verlagen, volgens James Knightley van ING. Maar vanuit het perspectief van de Amerikaanse economie zijn die renteverlagingen wel snel nodig, meent de econoom.

"Nu we op weg zijn naar 'Bevrijdingsdag' komende woensdag en dan het banenrapport op vrijdag, gevolgd door een toespraak van voorzitter Jerome Powell van de Fed over de economische vooruitzichten [op dezelfde dag], maken we ons op voor nog een volatiele week voor de markten", blikte Knightley alvast vooruit.

Komende week kunnen beleggers ook aan de slag met inkoopdata voor de mondiale industrie en dienstensector. Voorlopige cijfers lieten afgelopen week al zien dat in de eurozone de industrie in maart minder hard kromp, terwijl de groei in de dienstensector vertraagde.

Per saldo steeg de samengestelde index wel naar 50,4 en daarmee het hoogste niveau in 7 maanden.

"Net op tijd voor de lente zien we misschien de eerste groene scheuten in de productie. Hoewel we ons niet moeten laten meeslepen door één datapunt, is het opmerkelijk dat fabrikanten hun productie voor het eerst sinds maart 2023 hebben uitgebreid", zei econoom Cyrus de la Rubia in een toelichting.

Volgens De la Rubia zou een "tijdelijke tariefgerelateerde importhausse uit de VS" de verbetering in de verwerkende industrie kunnen verklaren, maar "gezien de wil van Europa om zwaar te investeren in defensie en infrastructuur [...] lijkt de hoop op een duurzamer herstel gegrond", aldus de econoom van Hamburg Commercial Bank.

In de VS kromp de industrie in maart, terwijl de dienstensector sneller groeide, zodat de samengestelde index uitkwam op 53,5 en daarmee het hoogste niveau in drie maanden.

"Een welkom herstel in de dienstensector heeft de sterkere economische groei aangejaagd aan het einde van het eerste kwartaal", stelde Chris Williamson van S&P Global in een toelichting. Hij wees er wel op dat de groei vermoedelijk is vertraagd ten opzichte van de laatste drie maanden in 2024.

De euro/dollar noteerde vrijdag op 1,0833 en daarmee ten opzichte van een week eerder licht hoger, terwijl de olieprijzen op weekbasis met 1 tot 2 procent stegen.

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is dé leverancier van beursnieuws in de Benelux. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BEL 20 kopen verkopen
BEL Mid kopen verkopen
BEL Small kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 10 april

    1. Consumenten- en producentenprijzen, maart (Chi)
    2. Industriële productie, februari (NL)
    3. Fagron cijfers eerste kwartaal en beleggersdag
    4. Aalberts jaarvergadering
    5. Van Lanschot Kempen bava (kapitaalteruggave)
    6. Inflatie, maart (VS) volitaliteit verwacht
    7. Steunaanvragen - wekelijks (VS)
    8. TSMC, omzetcijfers maart
  2. 11 april

    1. Faillissementen, maart (NL)
    2. Inflatie, maart (Dld)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht