Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Volkswagen schuwt harde keuzes niet

De derdekwartaalcijfers van Volkswagen vielen niet tegen, maar zijn momenteel van sterk ondergeschikt belang. Het roer moet om en dat betekent drastisch reorganiseren, banen schrappen, fabrieken sluiten en snoeien in het aantal modellen.

Premium Premium
Volkswagen schuwt harde keuzes niet

Volkswagen staat in het middelpunt van de belangstelling: van beleggers, maar ook van overige stakeholders, consumenten en de politiek. De autofabrikant luidde onlangs de noodklok en liet weten dat het fabrieken wil sluiten, tienduizenden banen wil schrappen, flink zal herstructureren en een fors loonoffer eist van werknemers die hun baan niet verliezen. 

VW zet de zaken op scherp 

Oftewel, het is wat Volkswagen betreft écht vijf voor twaalf. Los van een discussie of dat geheel terecht is, geldt dat het management de zaken doelbewust zo scherp mogelijk stelt. Dat is een logische zet met het oog op het ongetwijfeld uiterst lastige onderhandelingsproces dat het concern met onder andere de vakbonden wacht.  

Desalniettemin zal VW zijn productiecapaciteit sowieso af moeten bouwen. De autoverkopen in Europa liggen structureel op een lager niveau, circa twee miljoen, en dat betekent voor VW dat - nog los van de oprukkende Chinese concurrentie bij EV's - er omgerekend naar marktaandeel zo'n 250.000 - 300.000 minder auto's gebouwd hoeven worden op jaarbasis. 

Veel details over de ingrijpende herstructurering ontbreken nog, maar naar verluidt wil VW fors saneren bij een tiental fabrieken, door onder andere drietal fabrieken in Duitsland te sluiten, tienduizenden banen te schrappen en een fors loonoffer te vragen van 10% van de overgebleven werknemers, plus een nullijn qua lonen voor zowel 2025 als 2026. 

Desastreuze politieke beslissingen 

Dat VW juist in Duitsland fabrieken wil sluiten, is pijnlijk, maar logisch.

Is dit VW te verwijten en wat zijn de gevolgen voor het bedrijf?

 

Dit artikel is alleen voor Beursduivel Premium abonnees

Wilt u dit artikel verder lezen?

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 10 februari

    1. Industriële productie december (NL)
    2. UniCredit Q4-cijfers (Ita)
    3. NX Filtration Q4-cijfers
    4. ASML ex-dividend (€1,52)
  2. 11 februari

    1. Kering Q4-cijfers (Fra)
    2. Wereldhave Q4-cijfers
    3. Barco Q4-cijfers
    4. Wereldhave Belgium Q4-cijfers
    5. BP Q4-cijfers (VK)
    6. Ondernemersvertrouwen mkb januari (VS)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht