Go Go Go ! schreef op 16 maart 2022 22:07:
Even terugkomend op het rentebesluit.
Wanneer je ruim een decennium lang als centrale bankiers voor "onze lieve heer" speelt en bijna elke economisch wetmatigheid tart door een soort van monetair rentecasino op te tuigen weet je één ding zeker .... de burgertjes krijgen vroeg of laat de rekening op een onaangename wijze gepresenteerd.
Delen van de Chinese economie werden tijdens corona destijds stilgelegd waardoor productstromen naar de rest van de wereld verstoord raakten. Dan hebben we het niet over 2 of 3 maand geleden maar al heel ver daarvoor. De prijzen van het containervervoer explodeerden. En er is altijd iemand, die de rekening gaat betalen. De eindverbruiker, oftewel de consument.
Nu met wederom verdere lockdown scenario's in China hoeft het geen betoog dat wanneer dit langer duurt er verdere verstoringen plaatsvinden. Werkt niet echt prijsverlagend. Lockdowns in verschillende steden om coronabesmettingen tegen te gaan. Een besmetting met een variant, die eigenlijk al door de rest van de wereld raastt. De omikron variant. Weliswaar zeer besmettelijk, maar niet levensbedreigend.
Maar we hebben onze ziel en zaligheid verkocht aan het buitenland. Gas uit Rusland was immers zo lekker goedkoop. Productie in China bleek door de jaren heen ook zo "lekker" goedkoop. Er heerst daar natuurlijk een wat andere arbeidsmoraal. Hard- en snelwerkende mensen, die niet staakten et cetera. De Chinezen hebben we - met het overhevelen van productiefaciliteiten - letterlijk en figuurlijk in het zadel geholpen. Ze hebben kapitalen verdiend en veroveren de wereld op hun eigen manier. Niet met oorlog voeren, maar door de verdiende centjes te … uhhh … investeren. Onder meer door het opkopen van bedrijven en Amerikaans schatkistpapier. De Amerikanen waren nergens meer, als de Chinezen niet de grootste opkopers waren van het schatkistpapier. Dat heeft ze nu ook afhankelijk gemaakt van de dollar. Ze zitten er zo diep in, dat ze er ook niet snel meer uit kunnen. Werd je (China), tot voor kort ook nog als derdewereldland gezien door bijvoorbeeld de Wereldpostunie. PostNL leverde de via AleExpress bestelde en aangeschafte rommel bijna gratis aan de deur af. Dan ben je toch wel een stapel pannenkoeken met elkaar!
Het idee leeft dat centrale bankiers in Europa de rente over de laatste jaren bleven verlagen om de inflatie aan te wakkeren, maar dat is m.i. echt een misvatting. De lagere rente moest er voor zorgen de economie niet te verzwakken. Het gekke is; de economie draaide gewoon goed en er was geen direct gevaar voor economische afzwakking.
Het grote verschil tussen de VS en West-Europa is dat de de VS één economie heeft en West-Europa een verzameling grote en kleine economietjes, waarbij er nog altijd een transitie is van geld van zogenaamd "rijke, sterke economiën/landen naar zwakkere economiën/landen". De economie in de VS is tot op heden altijd veerkrachtiger gebleken dan de West-Europese. Het is één land (ja, met verschillende staten inderdaad), maar dat is wat anders dan de verenigde staten van West-Europa. De VS zal sneller uit de dip zijn bij tegenslag dan West-Europa. De veerkracht is er groter.
Het leek er op dat je je economieboeken uit de studietijd ritueel zou kunnen verbranden. Markten hebben hun natuurlijke werk niet kunnen doen, door namelijk telkens op zoek te gaan naar evenwicht. De bankiers hebben het zogenaamde evenwicht gefixeerd door de randvoorwaarden te bepalen. Nu zitten we met een hoge inflatie, waarvan het opperhoofd van de ECB aanvankelijk zei dat deze maar kortstondig een hoger niveau zou laten zien.
Van dat laatste geloof ik weinig. Nog een keer versterkt door wat er nu in China gebeurt (en ja, de situatie in Oekraïne is ernstig). Het is tegenwoordig zeer modern en hip om van gereedschapskistjes met instrumenten te spreken. Handig om ze er uit te halen wanneer ze nodig zijn. Het instrument van een renteverhoging is m.i. de “missing tool”. De rol lijkt te zijn uitgespeeld.
Tijd voor een regendansje.